17 Mart 2010 Çarşamba

Lokum


MALZEMELER
-1,5 lt. süt
-2 su bardağı un
-1,5 su bardağı toz şeker
-75 gr. tereyağı
-2 yemek kaşığı kakao
-1 pk vanilya
-200 gr. hindistan cevizi
-Yarım su bardağı süt
-1 paket krem şanti

Hazırlanışı:
Tencereye kakao, toz şeker ve unu alıp karıştırın. Karışımı çırparak sütü ilave edin. Ocağın altını yakın ve sürekli karıştırarak katı muhallebi kıvamını alana kadar pişirin. Ocağın altını kapatın, vanilya ve tereyağı ilave edin. Mikserle ya da bir çırpıcıyla 5 dakika kadar çırpın. İki adet fırın tepsinin tamamını hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi ile kaplayın. Hindistan cevizinden lokumun içi için ayırmayı unutmayın! Hazırladığınız karışımımın yarısını hindistan cevizi dökülmüş fırın tepsine gezdirerek dikkatlice dökün. Daha sonra alttaki hindistan cevizinden dolayı fazla düzeltme yapılamayacağından dökme işlemini fazla düzeltmeye gerek kalmayacak şekilde yapın ve sonra ıslatılmış bir bıçakla karışımı düzeltin. Krem şantiyi yarım bardak sütle çırparak hazırlayın. Tepsilerdeki soğumuş olan karışımın üzerine hazırlamış oldunuz krem şantiyi ince tabaka şeklinde sürün. Tepsilerin üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 1 gece bekletin. Daha sonra tepsinin içine hindistan cevizi serpin. Tepsinin kısa kenarını beş eşit parça olacak şekilde bıçak yardımıyla dilimleyin. Uzun tarafını da üç eşit parçaya bölerek 15 adet dikdörtgen elde edin. Her bir parçayı rulo yaparak servis tabağına alın.

Etimek Tatlısı



Malzemeler
-12 adet tuzsuz etimek

şerbeti için:
-1,5 su bardağı şeker2 su bardağı su

Muhallebisi için:
-1 litre süt
-6 yemek kaşığı şeker
-1 paket vanilya
-1 yemek kaşığı tereyağ
-6 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için:
-1 paket krem şanti
-1 su bardağı süt (200ml)
-Ceviz ya da antep fıstığı

Hazırlanışı:
2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynattım. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dk kadar beklettim. Bu arada da genişçe bir borcama 12 tane etimeği güzelce sıraladım. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıttım. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başladım.
Tarifin aslında malzemeler 750ml süte göre verilmişti ama ben tepsim geniş olduğu için 1 litre süt ile hazırladım. Eğer sizde küçük bir tepsiye yapıyorsanız etimek sayısına göre malzemenizi ayarlayabilirsiniz. 1 litre sütün içine vanilya ve tereyağ hariç tüm muhallebi malzemelerini ekledim ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırladım. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk kadar daha karıştırdım ve ocağı kapattım. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzelttim. Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye aldım. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturur bu nedenle soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin.
Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığım krem şantiyi hazırlayarak sürdüm. Üzerini streç film ile kapatarak buz dolabına kaldırdım. Bu tatlıyı bir gün buzdolabından beklettikten sonra servis etmelisiniz. Üzerine tercihinize başlı olarak ceviz ya da antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.

10 Mart 2010 Çarşamba

Paçanga Böreği



Malzemeler :
-2 yufka
-pastırma
-kaşar peyniri
-1 yumurta akı
-toz

-kırmızı biber


Hazırlanışı :
Yufkalar 8 parçaya ayrılır. Her bir parçaya 1 dilim kaşar, 1 dilim pastırma ve biraz toz kırmızı biber serpilerek sarılır. Uçları yumurta beyazına bulanarak kızgın yağda kızartılır.

Havuçlu Bademli Kek



Malzemeler :
-3 yumurta
-1 su b.toz şeker
-1 su b.süt
-1 su b.sıvıyağ
-1 p.vanilya
-1 p.kabartma tozu
-3 su b. söke un
-1 çay b.toz badem
-2 havuç
-2 çorba k.toz şeker
-badem


Hazırlanışı :
Yumurtaları ve toz şekeri köpürene kadar çırpın. Daha sonra üzerine sütü, sıvıyağı ve rendelenerek yağda 2 çorba k. şekerle sotelenmiş havucu ekleyin. Karıştırdıktan sonra üzerine kabartma tozunu, vanilyayı, badem tozunu ve söke unu da ekleyip tekrar karıştırın. Minik kek kalıplarına döküp üzerini bütün bademle süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.

Cevizli Tarcınlı Kek



Malzemeler :
-3 yumurta
-3 su b.söke un
-1,5 su b. toz şeker
-1 su b. sıvıyağ
-1 su b. süt
-1 su b. ceviz
-2 havuç
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1 tatlı k. tarçın

Hazırlanışı :
2 adet havucu rendeleyin.Tavaya havuçları alın.Havuçların üzerine yarım su bardağı toz şeker ilave edin ve havuçları soteleyin.Karıştırma kabına 3 adet yumurtayı kırın.Yumurtaların üzerine 1.5 su bardağı toz şeker ilave edip ve çırpın.Daha sonra üzerine 1 su bardağı sıvıyağ,1 su bardağı süt ilave edin.
Üzerine 1 tatlı kaşıpı tarçın,soğumuş ve sotelenmiş havuçları,1 paket vanilya ve kabartma tozu,ceviz parçaları ilave edin.Üzerine 3 su bardağı söke unu ilave edin ve karıştırın.Kek labına kek karışmını boşaltın.Üzerine ceviz parçaları ilave edin.Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Sebzeli Tavuklu Makarna



Malzemeler :
-yarım p.fırın makarna
-1 tavuk budu
-3 patlıcan
-2 kabak
-3 dolmalık yeşil biber
-2 domates
-3 diş sarımsak
-taze baharatlar
Beşamel sos için:
-2 su b.süt
-1 çorba k.un
-sıvıyağ
-tuz,karabiber
-muskat
Üzeri için:
-kaşar peynir rendesi

Hazırlanışı :
İlk olarak makarnaları haşlayıp suyunu süzmeye bırakın. Diğer tarftan tavuk etini, kabağı, patlıcanı ve yeşil biberi doğrayarak yağda sotelenmeye alın. Üzerine sarımsağı da ekleyip biraz pişirin. Bir süre sotelendikten sonra üzerine doğranmış domatesi ve taze baharatları ekleyerek pişirin. Sebzeler pişerken bir yandan da beşamel sosu hazırlayın. Tencerey sıvıyağı ve 1 çorba k. unu alın. Üzerine sütü ekleyerek pişirin.
Fırın kabına makarnaları alın. Üzerine sotelenmiş sebzeleri yayın. Sebzelerin üzerine de beşamel sosu gezdirin. En son üzerine kaşar peyniri rendesini de koyarak fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.

Bolones Soslu Makarna



Malzemeler :
-1 paket spagetti makarna
-250 gr. kıyma
-1 havuç
-1 kereviz sapı
-2 küçük soğan
-2 diş sarımsak
-2 çorba k. salça
-zeytinyağı
-tuz, karabiber
-su

Hazırlanışı :
Bolonez sosu için 1 adet havucu ve kereviz saplarını kesin.Parçalayıcıya havuçları ve kereviz saplarını ilave edip parçalayıcıdan geçriin.2 adet soğanı yemeklik kesin.Tavaya soğanları ilave edin.Üzerine 250 gr.kıymayı işave edin.Üzerine parçalanmış havucu ve kereviz saplarını ilave edin.Üzerine 2 çorba kaşığı salçayı ve tuz ve karabiberi ilave edin.Üzerine su ilave.
Bolonez sos suyu çekince ocaktan alın.1 paket spageeti makarnayı haşlayın.Seris tabağına az miktarda bolonez sosu ilave edin.Üzerine haşlanan makarnayı ilave edin.Makarnanın üzerine bolonez sosu ilave edin.Üzerine zeytinyağı ilave edip servis edin.

Ezogelin Çorbası



Malzemeler :
-3 çorba k.kırmzı mercimek
-3 çorba k.pirinç
-3 çorba k.bulgur
-1 soğan
-3 çorba k.un
-2 çorba k.salça
-3 çorba k.tel şehriye
-1 çorba k.tereyağı
-pulbiber
-nane
-su
-sıvıyağ


Hazırlanışı :
İlk olarak mercimek, pirinç ve bulgur ayrı bir kapta haşlanmaya alınır. Diğer tarafta tereyağı eritilir. Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan eklenerek sotelenir.
Daha sonra üzerine un ilave edilir. Bir süre sotelendikten sonra üzerine şehriye eklenir. Sonrasında içerisine nane ve salça ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. İyice kavrulunca üzerine önce soğuk, sonra sıcak su verilerek kaynaması beklenir. (Pirinç ve mercimeğin de içinde su olduğu hesap edilerek su eklenir.) Kaynayınca üzerine haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur eklendikten sonra tuzu ve baharatı ayarlanarak pişmeye bırakılır.

Kestaneli Pilav



Malzemeler :
-2,5 su b. pirinç
-1 çorba k. tereyağı
-1 çorba k. dolmalık fıstık
-1 çorba k. kuş üzümü
-1 havuç
-1 su b. kestane
-tavuk suyu
-sıvıyağ
-tuz, su

Hazırlanışı :
İlk olarak havucu küp olarak kesin.Tencereye tereyağını alın.Üzerine dolmalık fıstıkları ilave edin.Dolmalık fıstığı avurun.Daha sonra küp kesilmiş olanhavucu ilave edin.Kavurmaya devam edin.Daha sonra üzerine 2.5 su bardağı pirinci ilave edin ve kavurmaya devam edin.
Kavrulmuş olan pirincin üzerine 1 çorba kaşığı kuş üzümü ilave edin.Üzerine küp kesilmiş olan kestaneyi ilave din.Pilavın üzerine 1 su badağı tavuk suyu ilave edin.Tavuk suyunun üzerine sıcak su ilave edip pilavı pişirin.Pilavı pişirdikten sonra servis tabağına alın.Kestane ile servis edin.

Sebzeli Pilav



Malzemeler:

-3 su bardağı pirinç

-1 su bardağı mısır (konserve)

-1 su bardağı bezelye (konserve)

-1 demet dereotu

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1 adet kuru soğan

-Tuz, karabiber


Hazırlanışı:
Ayıkladığınız pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin.Tencerede tereyağını eritin, zar biçiminde doğradığınız kuru soğanları pembeleşinceye dek kavurun. İçine pirinci ekleyip, 10 dakika daha karıştırarak kavurun. Üstüne haşlanmış bezelye, mısır, karabiber, tuz ve 4 bardak su koyup, pilav suyunu çekinceye dek pişirin. Kıyılmış dereotunu karıştırarak, servis yapın.

Mantarlı Pilav


Malzemeler:

2 su bardağı pirinç

4 su bardağı tavuk suyu

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz
Garnitür için;
2 su bardağı kültür mantarı

2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı zeytinyağı

4 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı:
Pirinci ılık tuzlu suda 20dakika bekletip süzün.Bir tencerede tavuk suyunu içine tuzunu katarak kaynatın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritip, pirinci ekleyin ve tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak pirinci kavurun. Kaynayan tavuk suyundan ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte (pilav ayarı) üzeri göz göz oluncaya dek pişirin.Ayrı bir tavada küp küp doğradığınız kuru soğanı ve sarmısakları zeytinyağında kavurun. Mantarları 5 dakika tavayı sallayarak kavurmaya devam edin. Tuzunu ekleyip, ateşten alın. Pilavın yanında garnitür olarak servis yapın.

Tavuklu Salata


Malzemeler:
-1 adet domates

-1 kase haşlanmış tavuk göğsü (serçe parmak büyüklüğünde dilimler halinde)

-2 çorba kaşığı konserve mısır

-1 adet közlenmiş ya da konserve kırmızı biber (şeritler halinde dilimlenmiş)

-1 tutam maydanoz

-2 yemek kaşığı dolusu dilimlenmiş konserve mantar

-1 kase irice doğranmış göbek marul

-3 yemek kaşığı dolusu şeritler halinde doğranmış kaşar peyniri

-2 yemek kaşığı dolusu rendelenmiş havuç

-zeytinyağı

-pul biber

-tuz


Hazırlanışı:
Haşlanmış ve doğranmış tavuk göğsünü az zeytinyağı ve pul biberle iyice karıştıralım. Salata kasesine önce marulları yerleştirelim. Kasenin kenarını domates dilimleri ile süsleyelim. Marulun üzerine tavukları koyalım. Üzerine de kaşar peynirlerini, mantarları, mısırı, havucu, kırmızı biberi ekleyelim. Son olarak maydanozları da ilave edip isteğe göre limon suyu ve zeytin yağı ile servis edelim.

Rus Salatası


Malzemeler:
-2 adet havuç

-1 su bardağı bezelye

-Elma büyüklüğünde 1 patates(ya da acil yapılacaksa hazır satılan ganitürde kullanalabilir)

-200gr. kadar salatalık turşusu

-1 çaybardağı mayonez(isteğe göre artırılabilir)


Hazırlanışı:
Salatalık turşularını cacık yapar gibi küçük doğrayalım.Patatesleri ve havuçları soyup küçük küpler şeklinde doğruyoruz bezelye ile birlikte haşlıyoruz.Hazır garnitür kullanacaksanız direk suyunu süzüp kullanırsınız ki bende tavsiye ederim evde hazırlananla aynı maliyete geliyor. Hazırladığımız garnitür ve turşuyu birbirine çukur bir kapta karıştırıyoruz, daha sonra mayonezini de katıp iyice karıştırıyoruz.isteğe göre tuz atılabilir.

Mozaik Pasta


Malzemeler :

-500 gr. pötibör bisküvi

-150 gr. tereyağı

-3 çorba k. kakao

-1 su bardağı süt

-8 kuru incir

-8 kuru kayısı

-yarım su b.ceviz

-3 çorba k. hindistan cevizi


Hazırlanışı :

Bisküvileri karıştırma kabına alın ve elinizle kırın. İncirleri ve kayısıları küp doğrayarak bisküvilerin üzerine ekleyin. Cevizleri de iri kırarak ekledikten sonra karıştırın. Daha sonra üzerine kakaoyu da ilave ederek harmanlayın. Tereyağını eritip içine sütü ekleyin. Ilıkken bisküvilerin üzerine dökün. Bisküvileri kırarak yoğurun.Streç filmi yayın üzerine karışımı alıp piramit şekli verin. Streç filmi üzerine de çekip kapatın. İyice sıkıştırarak piramit şeklini verin. Buzdolabında bekleterek sertleşmesini sağlayın. Dolapta sertleşen piramit pastayı Hindistan cevizi ile kaplayarak servis yapın.

Böğürtlenli Pasta


Malzemeler :
KEKİ İÇİN:
-3 yumurta
-1 su b. toz şeker
-2 çorba k. toz badem
-1,5 su b. söke un
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-yarım çay b. su
Kreması için:
-2 su b. süt
-1 çay b. toz şeker
-2,5 çorba k. söke un
-1 çorba k. vanilya
-2 çorba k. damla çikolata
Keki Yumuşatmak için:
-böğürtlen marmelatı
Şantisi için:
-1 paket toz şanti
-1 su b. süt

ÜZERİ İÇİN:

-böğürtlen


Hazırlanışı :
Kreması için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Sütün üzerine,1 çay bardağı toz şeker,2.5 çorba kaşığı söke un,1 çorba kaşığı vanilya ilave edip sürekli karıştırarak kremayı pişirin.Keki için karıştırma kabına 3 adet yumurta kırın.Yumurtaların üzerine 1 su bardağı toz şekeri ilave edin ve mikserle çırpın.Üzerine yarım çay bardağı soğuk su ve karıştırın.Üzerine 1.5 su bardağı söke un,1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu ilave edin ve karıştırın.Yuvarlak bir çemberin altını yağlı kağıt ile kapatın.
Yuvarlak çemberin içine kek karışımını boşaltın.Önceden ısıtılmış olan 175 dercelik fırında pişirin.Pişen pasta kekini pişirnce soğumaya bırakın.Daha sonra 3 parça kesin.Servis tabağına yuvarlak çemberi alın.1.kat pasta kekini alın.Üzerine böğürlern reçeli sürün.Üzerine kremanın yarsını dökün ve yayın.Üzerine damla çikolata paylaştırın.Üzerine 2.pasta kekini alın ve elinizle bastırın.Üzerine böğürtlen reçeli ve kremadan dökün.Üzerine son kağada kapatın ve üzerine şanti sürün.Daha sonra pastanın kenarlarını şanti ile süsleyin.Pastanın ortasına böğürtlen ilave edin ve soğumaya bırakın.Daha sonra yuvarlak çemberen çıkartın ve servis edin.

3 Mart 2010 Çarşamba

Mercimek Çorbası




Malzemeler


-1 büyük çay bardağı kırmızı mercimek

-3 yemek kaşığı pirinç

-1 küçük soğan

-etsuyu veya tavuk suyu

-yarım limon suyu


sosu için: 2 yemek kaşığı tereyağıkırmızı biber, kara biber, kuru fesleğen veya nane


Hazırlanışı

Mercimeği ve pirinci yıkayıp süzün (çok iyi yıkanmalı) ve üzerini 5 parmak geçecek kadar su koyup ateşe koyun ve pişirin mercimekler geçene kadar..(bu arada suyunu çok çekerse eğer azar azar sıcak su ekleyin)Pişen mercimeği geçirin varsa blendırdan geçirin koyuluğunu arzuya göre su veya tavuk su yada et suyu ekleyerek ayarlayın ve limon ile tuzunu ekleyin.Üzerine:Tereyağını kızartın ve ocaktan aldıktan sonra üzerine baharatlarını ekleyin ve karıştırıp çorbanın üzerine döküp servis yapın..

Puf Böreği




Malzemeler


-2.5 bardak un

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı karbonat

-2 kaşık yoğurt1 yumurta(küçükse 2 tane)


içi için;çekirdekleri çıkarılmış zeytin, peynir, patates, kıymalı harç kullanabilirsiniz.


Hazırlanışı


Hamur malzemelerini bir kaba alın ve özleşene kadar yoğurun.5 dakika bekletin.Küçük ve çok ince olmayacak şekilde açın.Resimde boyutunu ve kapatma şekillerini göreceksiniz.İç harcınızı koyun kenarlarını çok iyi kapatın veya benim gibi ruletle kesin.Bol sıvı yağda kızartın yalnız çok çabuk kızarıyor yanından ayrılmayın.Kızaran börekleri tabağa alın. Bu börek bol yağda kızarmasına rağmen hiç yağ çekmez.

Gül Böreği


Malzemeler

-3 adet yufka

-200-250 gram kadar ezilmiş beyaz peynir

-2 su bardağı süt

-1 adet yumurta

-Yeteri kadar margarin(margarin istemeyen süte 1 çay bardağı sıvı yağ eklemeli aksi halde kuru olur.)

Hazırlanışı

Sütü ve yumurtayı çırpın.Yufkaları ortadan ikiye kesin.Sütlü karışımı yufkaya fırça yardımıyla sürün.Geniş kısma peyniri koyun arasına ufak 2 parça margarin kesin.Rulo şeklinde sarın.Rulo şeklindeki yufkayı kendi etrafında dolayıp uç kısmı alt tarafa doğru sıkıştırın.Bu işlemi yufkalar bitene kadar yapın.Gül böreklerinizin üstüne kalan sütlü karışımı sürün.Ufak parça margarin koyun.Susam ve çörek otu serpin.220 derecede kızarana kadar pişirin.